fbpx

Kje se nahajamo

Oglejte si na zemljevidu

Na postajo 38
1315 Velike Lašče

 

Podjetje mizarstvo Tekavčič se je preselilo v Velike Lašče leta 2007. Tu je zgradilo v industrijski coni novo proizvodno halo, razstavni salon in pomožne skladiščne prostore.

Velike Lašče so center velikolaške občine. V občini živi več kot 4000 prebivalcev, stalno pa se priseljujejo novi. V kraju je osnovna šola Primoža trubarja Velike Lašče, ki ima še podružnico na Turjaku in v Robu. V okviru šole deluje tudi vrtec Sončni žarek.

V občini deluje več društev ( gasilska, kulturna, turistična, športna planinsko….) Prebivalci so zaposleni v lesnopredelovalni industriji, storitvenih dejavnostih, ukvarjajo se z živinorejo in predelavo lesa, večina pa se jih vozi na delo v druga mesta.

Velike Lašče so zibelka slovenske kulture. V teh krajih so se rodili – na Rašici Primož Trubar, v Retjah Fran Levstik, na Podsmreki Josip Stritar in v Velikih Laščah Jože Javoršek. Trubarjeva domačija na Rašici se nahaja spominska soba, galerija, skedenj, obnovljena žaga in mlin. V Retjah  je na rojstni hiši Frana Levstika spominska plošča pisatelju, znamenita stoletna lipa pred hišo in Ilijev kozolec krit s slamo. Na Podsmreki je na rojstni hiši Stritarjev relief, ohranjena je tudi kašča. V Velikih Laščah stoji pred cerkvijo spomenik Franu Levstiku. V kulturnem domu sredi Velikih Lašč je na ogled spominska soba, posvečena Levstiku in Stritarju.
Vse naštete kraje povezuje tradicionalni kulturni pohod po velikolaški kulturni poti ( Levstik-Stritar-Trubar), ki se odvija vsako leto junija v okviru praznovanja občinskega kulturnega praznika.

Neokrnjena narava in naravne lepote, ponudba domače hrane na kmetijah odprtih vrat in gostilnah, med katerimi je najbolj znana Gostilna pri Kuklju so razlog več za obisk velikolaške občine.

Kje se nahajamo
Scroll to top