fbpx

Najpogosteje uporabljeni materiali:     

  • kerrock,
  • masivni les,
  • furnirana iverica,
  • barvan mediapan,
  • iveral in melamin.

Glede na uporabljene materiale se pohištvo razvršča v različne kvalitetne in cenovne razrede.

Vizuelno je masivni les enak furnirani iverici, katera  je s tankimi listi masivnega lesa oblepljena plošča.

Ločimo ju po čelnem lesu. Pri masivnem lesu je le ta viden.

Pri izdelavi je najpomembnejša uporaba različnih materialov za določene dele pohištva in notranje opreme.
Ta nam omogoča doseganje najrazličnejših vizualnih učinkov glede na strukturo in robno obdelavo uporabljenih
materialov. Poleg tega običajno za določene dele pohištva uporabljamo le nekatere vrste materialov in
sicer pri tem upoštevamo njihove lastnosti glede trajnosti, krivljena, odpornosti na vlago, poleg tega
pa še cenovne sprejemljivosti.


Masivni les
Furnirana iverica


Vrste lesa:

    

Polparjena bukev: Les belkaste barve z rahlim roza odtenkom. Uporabljen v stanovanjski opremi, za izdelavo stopnic, okvirjev.
Specifična gostota: cca. 600/650 kg/m3
Jesen: Les rjavo-rumene barve s poudarjenimi ter ravnimi žilami. Primeren za splošno opremo prostorov, za delovne površine ter kuhinje. Specificna gostota: med 650/750 kg/m3
Bukev: Les belkaste barve z rahlim roza odtenkom. Uporablen v stanovanjski opremi, za izdelavo stopnic, okvirjev. Specifična gostota: cca. 600/650 kg/m3
Javor: Belo-rumeni do rjavo-rdeckast les, ki se enostavno in lahko obdeluje in ima visoko stopnjo končne obdelovalnosti, primeren za pohištvo, opremo, in obrtniške izdelke. Specifična gostota: 670 kg/m3 cca.
Hrast: Les rjave barve, robusten in eleganten. Primeren za izdelovanje notranje in zunanje opreme. Gostota se spreminja glede na kraj rastišča. Specifična gostota: med 700/800 kg/m3
Macesen: Sivo-rjav les, njegova posebnost je povezana z raznolikostjo barvnih tonov s polji svetlega in temnega lesa. Uporabljen predvsem v notranji opremi. Specifična gostota: cca. 600 kg/m3
Češnja: Svetlikajoče rdeč les, ki sčasoma potemni. Mehak les, dobre kvalitete, enostaven za obdelovanje, idealen za izdelovanje pohištva visoke kvalitete.
Specifična gostota: 650/750 kg/m3
Oreh

Opomba: barve lesa so le informativne

Kerrock

Kerrock je trajen umeten material v različnih barvah ter imitacijah granita.  Največkrat se uporablja za izdelavo kopalnic, kuhinjskih pultov oz. kot nadomestek granita. Njegova prednost pred kamnom je, da ga lahko lažje obdelujemo in tudi krivimo.

Lužen les:

Pri masivnem lesu in furniranih elementih je zlasti pomembna površinska obdelava, saj lahko površino poljubno lužimo oz. obarvamo z različnimi pigmenti, pri čemer ostane struktura lesa lepo vidna. Lužimo lahko le določene vrste lesa. Običajno so to jesen (spodnji primeri), hrast in bukev.

  

Mediapan je gladka plošča ki jo običajno barvamo. Struktura lesa v tem primeru ni vidna. Uporabimo lahko kakršnekoli RAL barve. Pri barvanem pohištvu se običajno zahteva velika gladkost površine in različne stopnje sijaja.  Za dosego takšnih površin uporabljamo predvsem poliuretanske barve in lake. Uporaba lakov je pomembna tudi pri končni površinski obdelavi lesa (masive in furniranih elementov).

Iverali so iverice prevlečene s tanko plastjo trdega materiala. Površina je lahko enobarvna ali pa v imitaciji lesa. Enako velja za melamine (ultrapase). Ti so prav tako enobarvni ali pa v imitacijah različnih kamnin.

Brest
Scroll to top